REFERRAL CODE
Ga je een VanMoof bestellen?
Wil je dan bij het bestellen mijn referral code invullen? Dan krijgen we allebei korting op accessoires.
Dankjewel!
VRR#R42C-4GCD-UQTZ
23 OKT 2023: NOG GEEN WOORD VAN VM
Het nieuws over de surséance van later het faillissement ligt al even achter ons. Balen dat zo'n mooi bedrijf niet zo'n mooi bedrijf blijkt te zijn, financieel gezien zeg maar, en dat er kennelijk geen redden meer aan was.
Mijn bestelling van de X4 gaat nu niks meer worden. Zeg maar dag met je handje tegen je centjes.
Wat me vreselijk irriteert is dat ik tot op de dag van vandaag niets van het bedrijf vernomen heb. Wat ik weet lees ik in de media. Maar nog geen enkel bericht dus aan mij als klant van het bedrijf.
Ik heb een S3, nog lopende garantie daarop, tegoedbonnen (vouchers) en een lopende bestelling voor een X4 en bijbehorende accessoires. In de portal staat het allemaal netjes opgesomd alsof er niets aan de hand is.
Uit de media begrijp ik dat ik de nieuwe eigenaar al het oude uit beeld is. Dat klopt juridisch natuurlijk wel, maar het is niet bevordelijk voor je reputatie als je fuck you tegen de installed base zegt.
Denk je dat ik me ooit nog inlaat met dit merk? Bye bye, VM.
 17 MEI 2023: KON HET NIET LATEN: X4
Het werd al eventjes aangekondigd: VanMoof komt met een nieuw model dat tussen de 3-serie en de 5-serie gepositioneerd zou worden. Je verwacht het niet (duh). Bij het zien van de eerste plaatjes was ik meteen enthousiast. De 4 is vereenvoudigd wat de betrouwbaarheid wel eens enorm ten goede kan komen. Ik koos de X4, een hip Ibiza-like vervoersmiddel. Primaire gebruiker wordt m'n vriendin maar het zal vast een beetje vechten worden.
Levertijd is wel een dingetje. Oktober...
 5 MEI 2022: BEVRIJD VAN KAPOTTE ACCU
Voor het vervangen van de accu had ik een afspraak gemaakt bij VanMoof in Utrecht. Het scheelt niet veel vanaf Apeldoorn maar ik was benieuwd hoe het hier is. In elk geval is het hier wat gemakkelijker parkeren.
Direct na aanmelden werd me aangeboden de accu meteen, klaar-terwijl-u-wacht, te vervangen. Da's dan weer een meevaller! Het vervangen is ook een eenvoudig klusje. Hier zie je medewerker Dennis is actie.
Eerst wordt de fiets uitgelezen met een technische app: het probleem met de accu werd bevestigd en ook was te zien dat de backup-batterij nog maar 1% geladen was. Als die leeg is, zijn alle settings verdwenen en duurt het laden erg lang voordat de fiets weer tot leven komt.
Dan is het plaatje losschroeven, oude accu eruit en nieuwe erin. Zou je zelf ook wel kunnen.
De (oude) accu met de specificaties.
Bonus track!
Toen ik wachtte op de vervanging viel m'n oog op deze VanMoof. Eerst dacht ik dat het de nieuwe A5 was, maar dat kan niet want die is nog niet beschikbaar (en hier ook nog niet in de showroom). Nee, dit is de oudere F5, een gewone (analoge) stadsfiets. Geen idee uit welk jaar, maar deze bleek achterin het warehouse van VanMoof Amsterdam nog nieuw in doos te staan. Medewerker Dennis is nu de gelukkige eigenaar. Ik mocht er een stukje op fietsen, en inderdaad... voelt gewoon als een fiets voor het café v.v.
Kek dingetje hoor (en ik heb me laten vertellen: nooit problemen met de accu).
19 APR 2022: ACCU WEER IN DE PROBLEMEN
Errors 6, 19 en 21 zijn weer op bezoek. Dit duidt op een probleem met de accu. Reset met de knop aan de onderkant van het frame en herstart vanuit de app halen niets uit. Fiets onbruikbaar.
De helpdesk (bellen lukt niet meer, je moet chatten) komt al gauw op het advies uit om de fiets aan te bieden voor reparatie. Er zit niets anders op.
De fiets zelf brengen betekent dat hij sneller gerepareerd is. Maar een afspraak daarvoor kan ik pas maken voor over twee weken...
11 JAN 2022: AANLOPEND WIEL NA VAL
Lekker dan. Vanmorgen vroeg vol gas weg van de oprit en 50 meter verderop op m'n plaat. Die zag ik niet aankomen. Spekglad was het. Een flinke schuiver van 5-10 meter. Gelukkig niet meer dan een beurse plek op m'n heup.
Met de S3 vervolgde ik m'n weg maar een merkwaardig gepiep begeleidde me. Ook had ik het die dat het voorwiel een beetje scheef stond. Geen zichtbare schade aan de fiets, maar dus wel dit probleem.
Weer thuis meteen maar even de VM-tools erbij gepakt. Wielbevestiging (naaf) aan beide zijden losgemaakt en het wiel rechtgezet. Bleek inderdaad een beetje scheef te staan als gevolg van de smak. Vastzetten door afwisselend links en rechts een paar slagen zodat het wiel netjes gecentreerd blijft.
Dan de rem ook even losgemaakt door de schroeven onder en boven het remhuis iets los te draaien. Vervolgens het wiel ronddraaien en beheerst de handrem indrukken. Dan het remhuis vastzetten. Tenslotte testen en als het nog piept of slijpt de procedure herhalen. Hierna liep het allemaal weer soepel.
VM-gereedschap
VM-gereedschap
wielbevestiging
wielbevestiging
remhuis
remhuis
1 AUG 2021: YOUR BIKE IS GOOD TO GO!
Drie dagen na afleveren kreeg ik bericht dat de S3 weer kon worden opgehaald. Vandaag had ik tijd om daarvoor naar Amsterdam te rijden. Voor het brengen moet je een afspraak maken, voor het ophalen niet. Tip: op zondagochtend is het rustig rondom Oosterpark en kun je voor de deur gratis parkeren.
Het VanMoofmeisje dat me ontving legde me rustig uit wat er aan de fiets was gedaan:
• remmen schoongemaakt (remblokken niet vervangen)
• ketting gesmeerd
• software bijgewerkt (was ik niet al up-to-date dan?)
• beschadiging frame bijgewerkt
Dat laatste had ik niet om gevraagd. Dit was een beschadiging die vorige keer door VanMoof is veroorzaakt en waarvoor ik compensatie kreeg (zie hieronder bij 26 en 27 januari 2021). Wel netjes hoor, dat ze dit nu gefixt hebben.
Het zadel stond laag wat erop duidt dat er naar het moederboard in het horizontale framedeel is gekeken. (Om daar bij te kunnen moet het zadel verwijderd worden.) Ik heb dit van andere S3/X3-rijders ook gehoord. Het VanMoofmeisje zette het zadel weer voor me op de juiste hoogte.
Een testritje overtuigde me dat alles in orde is. Het loopt weer heel soepel en de remmen werken prima (en piepen niet meer).
Plus-één voor VanMoof!
Volgende onderhoudsbeurt wordt aanbevolen bij 2.500 km.
24 JULI 2021: 1000 KM-BEURT
Nu de S3 er ruim 1000 km op heeft zitten is het tijd voor de eerste onderhoudsbeurt. Als je Piece of Mind Maintenance hebt dan is die gratis. Het is wel weer een ritje naar Amsterdam maar dat heb ik er graag voor over.
O wacht... ik kan ook terecht in Arnhem! Da's voor mij een stuk dichterbij.
Echter, een paar dagen na het maken van de afspraak krijg ik een mail van VanMoof dat mijn afspraak in Arnhem niet kan doorgaan. 'Unfortunately your planned repair at our Certified Workshop has been canceled. The workshop is currently unavailable.' Doet Totaal Elden het niet meer? Het lijkt erop dat ze net de boel aan het omgooien zijn voor het Service Hub-programma dat deze juist week werd aangekondigd (met deze locaties). Mijn afspraak was gepland vlak voor deze uitbreiding.
Nou ja. Dan toch maar VanMoof Headquarters. En zo geschiedde.
Nu wachten op het bericht dat 'ie klaar is en weer opgehaald kan worden.
30 JUNI 2021: PRIJSSTIJGING VANMOOF
Morgen gaat de prijs van de S3/X3 omhoog. VanMoof kondigt dat al een tijdje aan en adviseert, uiteraard, om voor 1 juli te bestellen zodat je nog de oude prijs betaalt.
Benieuwd wat de nieuwe prijs zal zijn. Ter vergelijk: de Belgische Cowboy 3 kost 2.150 euro, de opvolger Cowboy 4 gaat 2.490 euro kosten. De Franse Angell is wat duurder en zit op 2.860 euro. 
VanMoof is nu dus scherp geprijsd (1.998 euro). Mijn verwachting is dat ze op 2.198 gaan zitten. We'll see.
Cowboy 3/4
Cowboy 3/4
Angell
Angell
26 JUNI 2021: NOG EVEN OVER DIE KICK-LOCK
VanMoof heeft de informatie over het gebruik van de kick-lock wat verduidelijkt. Een blog-lezer wees me daarop. Zie plaatje en de supportpagina over dit onderwerp.
19 JUNI 2021: APELDOORN-ZUTPHEN V.V.
Empe. Halfway.
Empe. Halfway.
IJssel
IJssel
2 x 18 km. Goed te doen.
2 x 18 km. Goed te doen.
Het wordt steeds duidelijker dat de S3 uitstekend dienst doet voor het stadsvervoer en de Orbea heel fijn is voor het sportieve werk (want eigen spierkracht!) en de wat langere afstanden. 
Gisteravond nam ik voor een borrelafspraak in Zutphen bij wijze van uitzondering de S3. Op standje VS-32KM/U zoefde ik in één streep van A naar Z. Comfortabel en binnen 40 minuten. Lekker hoor.
De S3 zit nu op bijna 1.000 km, wat erop neerkomt dat ik er zo'n 150 km per maand mee heb gereden. Niet bijster veel, maar ja, die andere fietsen, het wandelen en hardlopen. Concurrerende activiteiten.
De fiets houdt het goed. De kick-lock weigert echter vaak de eerste keer. Als je het achterwiel dan even een stukje draait, pakt 'ie meestal wel. Ik vind het wel prima zo.
De remmen blijf ik niet top vinden. Het remt goed, daar niet van, maar het piept vreselijk. Ook direct na goed schoonmaken met speciale remcleaner. En bij nat weer maakt het snel een geluid alsof het aanloopt. Bij de eerstvolgende servicebeurt is het een punt van aandacht. Die zou bij 1.000 km moeten plaatsvinden. Ik ben benieuwd of VanMoof dat vanzelf triggert. Ze zien immers in hun systeem hoeveel km m'n S3 heeft afgelegd. 
En dit is Erwin. Maakte een proefrit op mijn fiets om te zien of het wat voor hem is. Maar met zijn hart had hij al besloten. Eenmaal thuis werd snel op de 'Order Now'-knop gedrukt. En vandaag werd zijn fiets al geleverd. Da's binnen twee weken. Happy riding, Erwin!
20 APRIL 2021: CANNOT FIND MY S3
VanMoof voelt zich nogal verbonden met Apple. En ook wel terecht: VanMoofs S3/X3 heeft een sober design, weinig 'knoppen' (denk aan de automatische versnelling), pretendeert innovatief te zijn, biedt upgrades via firmware, etc etc.
En toen kwam ondersteuning voor Find My, de vind-je-vrienden-en-spullen-app van Apple. Dat concurreert misschien een beetje met hun eigen Bike Hunter-service, maar kan zonder meer een mooie toevoeging genoemd worden.
Wat lezen we? Deze functie is alleen beschikbaar op de fietsen die op of na 7 april 2021 verkocht worden. Mijn eerste gedachte: dan is het bijzondere hardware die vanaf dat moment wordt gemonteerd. Helaas voor iedereen die een 'oude' S3/X3 heeft. Zo gaat dat met innovatie, je loopt op de dag na aanschaf al achter.
Maar wat me opvalt is dat er op meerdere websites expliciet wordt vermeld dat er geen nieuwe hardware is toegepast. Het is software.
Bijvoorbeeld op Macrumors:
'Stehmann (VanMoof's product design chief) said the Find My integration is purely a software feature, with no special chip inside the bike, adding that it took about nine months for Apple and VanMoof to tweak the software to be implemented properly.'
Dat betekent dus dat het een keus is. VanMoof kiest ervoor om bestaande S3/X3-eigenaren te laten zitten. Zij missen deze nieuwe functie. En dat is niet zo netjes, en al helemaal niet zo Apple.
Mijn MacBook Pro is een 'Mid 2015'-type en draait vrolijk macOS Big Sur. Alle functies werken.
En dat maakt me zo blij met Apple. Elke update maakt m'n systeem weer wat geavanceerder.
Daar kan VanMoof een voorbeeld aan nemen.
30 MRT 2021: KICK-LOCK EN IK = GEEN VRIENDEN
De kick-lock is een leuke vinding. Het is een knopje bij het achterwiel dat je nonchalant intrapt om je fiets op slot te zetten. De S3 is dan elektronisch vergrendeld en waardeloos voor de dief. Maar hij werkte bij mij niet altijd. Vaak wel, soms niet en er was totaal geen patroon in te ontdekken. En net als je je fiets ergens in het openbaar op slot wil zetten... je raadt het al. Best irri.
Dus eindelijk VanMoof gebeld. Ik had nog niet verteld wat m'n klacht was of de conclusie werd al getrokken: 'you need a new kick-lock'. Die werd opgestuurd en zou ik over een paar dagen hebben. Het duurde twee weken, maar oké.
Het vervangen van de kick-lock kan op drie manieren:
• Door VanMoof. Dat moet je dus naar een store. Gedoe.
• Door de fietsenmaker om de hoek. Rekening mag je naar VanMoof sturen.
• Zelf doen, instructievideo's zijn beschikbaar. Daar koos ik voor.
UPS bezorgde een grote doos maar de kick-lock is maar een klein dingetje. Via de mail kreeg ik een pdf met instructies. Hier maakte VanMoof twee foutjes:
• Ik heb een S3 en niet een S2. Blijkt toch best belangrijk bij deze operatie (understatement).
• Een torx-antidiefstal-sleuteltje wordt niet meegeleverd, in tegenstelling tot wat beloofd wordt. 
Dat eerste is op te lossen door je vriend YouTube te raadplegen en te zoeken naar 'S3 replace kick-lock'.
Dat tweede kon ik omzeilen door gewoon gereedschap te gebruiken. Zie verderop.
Nu begint het hoofdstuk dat je zou kunnen noemen DON'T TRY THIS AT HOME.
Ik vond het eerlijk gezegd best een rotklus. Maar met een beetje geduld, gericht-doch-binnensmonds vloeken en ouwe kleren aan is het te doen.
Eerste stap is kapje van de kettingskast losmaken. So far so good.
Dit is ook nog wel te doen. Twee schroeven losmaken en dan komt de beschermkap bij de versnellingsunit los. Let op: als je deze later weer vastzit: vast = vast. Niet als een havenarbeider gaan vastsjorren. Dan verpruts je de boel.
Stap drie is versnellingsunit losmaken (schroef en kabeltje). En daarna kan het wiel los. Dat is er best makkelijk uit te tillen. Hier begint trouwens het hoofdstuk Vieze Handen, want de ketting moet van het tandwiel afgehaald worden. 
Ik heb de fiets op dit moment op z'n kop gezet, maar dat had dus al bij aanvang mogen gebeuren, las ik later in de juiste (S3-)handleiding.
Nu zijn we eindelijk bij de kick-lock aanbeland. Om die los te schroeven heb je dat speciale torx-anti-diefstalgereedschap nodig. Dat had ik dus niet omdat het niet meegeleverd was. Maar gelukkig blijkt een gewone fittingschroevendraaier (spanningszoeker) ook te werken (raar eigenlijk, niet?).
Op de tweede foto zie je hoe ik de kick-lockbutton verwijder door de pal aan de binnenkant met een waterpomptang vast te grijpen en met een priem in de uitsparing van de button tegen de klok in de button van de pal los te schroeven. Deze zin doet je vast denken aan Jiskefets Stiften maar ik beloof je: als je de instructie goed leest en de VanMoof-filmpjes erbij zoekt is het best duidelijk. Uitvoeren is wel weer punt twee, eens.
De nieuwe kick-lock in positie. De stappen hierna zijn min of meer het omgekeerde van het demonteren. Dat had voor mij nog wel een paar challenges waarmee ik je niet zal vermoeien. Als je klaar bent zit je fiets wel onder de smeer, maar met een 1001-dingendoekje of zachtebabybillentissue is dat op te lossen.
Een testritje leverde geen problemen op. De kick-lock werkt goed maar een finaal oordeel heb ik pas na een week of zo. De oude deed het immers soms een tijdje goed, en dan opeens weer niet.
Ik kreeg de S3 in december en het is nu maart. Accu en kick-lock zijn vervangen omdat ze defect waren. Da's geen goede statistiek. Toch ben ik nog steeds erg blij met de S3. En de service van VanMoof is prima (de kleine steekjes die ze hier lieten vallen zullen we ze vergeven).
29 JAN 2021: MOOFER APP (iOS)
En daar is 'ie dan: de Moofer app voor iOS, het alternatief voor de officiële VanMoof-app. Deze was al even beschikbaar voor Android maar nu dus ook voor iPhone. 
De app kost eenmalig 5,49 euro en opent met een loginvenster waar je je VanMoof-credentials moet invoeren. Er volgt dan een waarschuwing dat de fiets met slechts één app kan verbinden. Het komt erop neer dat je de VanMoof-app maar even moet killen zodat je zeker weet dat elkaar niet in de weg zitten.
Het duurde even voordat ik was verbonden met de fiets, maar daarna waren er geen hiccups meer.
De schermpjes wijzen voor zich. Natuurlijk maakte ik meteen een ritje om te proberen wat de app voor nieuwe mogelijkheden biedt. Mijn eerste bevindingen:
•De berekende actieradius op het eerste scherm floept wat heen en weer en geeft nog geen betrouwbare indruk. Misschien is het wat nauwkeuriger als je wat langer onderweg bent.
•Niet 4 maar 5 ondersteuningsniveaus. Als ik hem echter op 5 zet springt 'ie steeds terug naar 4. Misschien doe ik iets fout of is het een bug van deze eerste iOS-versie. 
•De beschikbare regio-instellingen zijn: Japan (24 km/u), EU (25 km/u), US (32 km/u) en alles-uit-de-kast van 37 km/u. De 37 km/u gaat lekker. Het zuigt de accu vast snel leeg maar het is een geweldige ervaring. Je hebt niet het idee dat het frame er te licht voor is. In de stad wel een afrader want zo'n hoge snelheid is dan veel te gevaarlijk.
•Handmatige versnelling. Wauw! Dat is -in tegenstelling tot wat ik verwachtte- een geweldige toevoeging en maakt de prijs van de app helemaal goed. Je schakelt op door 2x op de boostknop te drukken. Terugschakelen gaat door ingedrukt houden van de claxonknop in combincatie met dezelfde handeling: 2x op de boostknop. Voor zover ik in het korte testritje kon beoordelen schakelt de fiets wel automatisch terug naar de laagste versnelling als je tot stilstand komt (bijv. bij een verkeerslicht).
•Een extra claxongeluid: scheepshoorn. Een mooie toevoeging, ik laat hem standaard daar op staan.
Ik ben meteen enthousiast over de app en de nieuwe mogelijkheden daarmee!

Woeahhhh!

27 JAN 2021: DE SERVICE VAN VANMOOF EN: OP NAAR DE 36 KM/U!
Vandaag belde ik met de supportdesk van VanMoof om te melden dat er een kras zit op het horizontale framedeel, duidelijk ontstaan tijdens de reparatie. De vriendelijke medewerker vroeg nog even hoe de fiets verpakt was maar haastte zich te zeggen dat dit absoluut niet de bedoeling is. En dat er een schadevergoeding zou worden vastgesteld. Fotootje gestuurd en binnen een uur bevestiging: 75 euro wordt direct uitgekeerd. Plus één voor VanMoof!
Ondertussen trof ik in My VanMoof de factuur aan voor de reparatie. Ik zie dat de accu normaalgesproken 350 euro kost. En ik weet nu ook wat ze verder gedaan hebben: remmen gereinigd, ketting schoongemaakt en gesmeerd. Dat geeft vertrouwen. Net iets meer doen dan strikt gevraagd is. Dankjewel, Oscar.
En nu nog iets leuks: de Moofer App! Bloglezers Paul en Jan wezen me erop dat er een alternatieve app is voor de S3/X3. Helaas alleen nog voor Android, maar er schijnt -want dat is het goede nieuws- een iOS-versie aan te komen. Wat brengt deze app? Hold on:
•5 in plaats van 4 ondersteuningsniveaus
•36 km/u
•meer claxongeluiden
Woeahh!! Daar kunnen we natuurlijk nauwelijks op wachten.
Overigens ondersteunt de officiële software sinds deze week ook de Apple Watch. Dat betekent dat je tijdens het fietsen makkelijker het ondersteuningsniveau kunt aanpassen. Goede ontwikkeling. Al had het zo moeten zijn dat je dit op de fiets (bijv claxon + boost tegelijk indrukken) zou moeten kunnen regelen.

Apple Watch interface

26 JAN 2021: S3 WEER TERUG
Dat hebben ze dan toch maar snel gedaan. Zaterdag (23e) gebracht en vandaag (na drie dagen dus) is de S3 hier thuis weer bezorgd. In My VanMoof lees ik dat de accu is vervangen. Of dat het enige is en niet ook wat elektronica is meegenomen vertelt het verhaal niet.
De retourzending is wat eenvoudiger dan een first delivery, maar acceptabel. Vergeet niet dat ik de fiets naakt mocht brengen (de fiets dus, not me). De doos is een stuk hoger. Voorwiel is blijven zitten. Het is dus slechts stuur, zadel en trappers vastzetten. Zo gebeurd.
Dit is natuurlijk een slecht verhaal: een kras op het horizontale framedeel. Die zat er zeker weten nog niet. Ik geef toe, het is een eerstewereldprobleem maar het voelt als een eerste kras op het scherm van je nieuwe iPhone. Au! We gaan morgen maar eens bellen met onze vrinden in Amsterdam. Een kras op je S3 is een kras op je ziel.
Uiteraard maakte ik meteen een testritje. Dat ging als van ouds uitstekend. De settings zijn allemaal behouden en ik heb verder geen rare dingen opgemerkt. De teller staat inmiddels op 500 km.
Keep you updated!
23 JAN 2021: BIKE REPAIR DROP-OFF, EN NOG EEN ANDERE FIETS
Vandaag, 9 dagen post-mortem, bracht ik de S3 bij VanMoof aan de Mauritskade in Amsterdam. Bij de intake werd nog even doorgevraagd wanneer de error is ontstaan. Ik vertelde dat dat gebeurde bij wegrijden vanuit stand-by-stand zonder dat ik de fiets had aangezet. Dit moet mogen, maar toen was het dus mis.
VanMoof verwacht de fiets binnen 48 uur gerepareerd te hebben en sturen hem dan terug. Hoelang dat terugsturen duurt weet ik niet. Vergeten te vragen. Ik reken er maar op dat het nog wel een week duurt voordat de S3 weer in mijn bezit is.
Meanwhile... sloot ik een aantrekkelijke deal met Wielerhuis Marel voor een Orbea Carpe 10, vintage-uitvoering. Het is wel even een stukje van huis (Apeldoorn-Naaldwijk v.v.) maar dan heb je ook wat.
Dit is de racefiets onder de stadsfietsen, woeahh!! Wat fietst dat fantastisch. Ik haal er zonder problemen 30 km/u mee. Oké, na een kwartiertje loopt het zweet je door de bilnaad, maar toch.
De monteur van Marel, die meest van tijd Orbea-mountainbikes doet, was zelf ook helemaal weg van dit model. Hij maakte nog een paar foto's.
En dit lijk staat nu op Marktplaats. Alleen voor een goede prijs gaat 'ie weg. Lukt dat niet dan blijft hij als schuurvulling en caféfiets. Als de cafés tenminste ooit weer opengaan.
Koga Miyata Liteace 54 cm Shimano Nexus-8 en Schwalbe-bandjes. Op zich geen gekke fiets hoor.
14 JAN 2021: OVERLEDEN (ERR 16)
Vandaag, 40 dagen na ingebruikname en slechts 480 km, hebben we een gevalletje zo-dood-als-een-pier. Tijdens een ritje van 14 km, bij een stop op de helft en dus precies op het verste punt van huis, hield de S3 er mee op. Error 16. Herstart, reset, niets hielp. Het display gaf de foutcode maar verder zat er geen leven meer in. Verlichting, claxon, versnelling, allemaal offline,
Het is niet leuk om in de laagste versnelling, met slakkengangetje, dat hele eind terug naar huis te fietsen. En nog eens ingehaald te worden door allerlei analoge en digitale bikes. Zag me dan, met m'n helmpje op.
Thuis meteen VanMoof gebeld. Niet in de wacht gestaan en meteen goed geholpen. Toen ik zei 'Error 16' was ze even stil. En ik wist: Houston, we have a problem. Ik had op internet al gezien dat hogere errors meestal met een reset zijn op te lossen maar deze melding werd eigenlijk nergens vermeld.
Het komt erop neer dat VanMoof het probleem wel kan oplossen (in elk geval de accu vervangen) maar niet precies weet hoe deze storing ontstaat. Dat voelt niet bepaald comfortabel.
Enig voorrang kon ik krijgen (ze schrok ervan hoe kort ik de fiets nog maar heb), maar dat betekent wel brengen naar Amsterdam. Reparatie duurt 48-72 uur. Daarna wordt de fiets door hen met een pakketdienst teruggestuurd.
Ik reken maar op 3 weken 0 fiets, gerekend vanaf nu.
Getsie.
23 DEC 2020: BAGAGEDRAGER
De bagagedrager kwam vandaag met UPS. Ik twijfelde erover maar bestelde hem er destijds toch maar bij. Inmiddels heb ik een goede rugtas met laptopvak dus bye bye eventuele fietstas. Staat bovendien sportiever. Dus of de bagagedrager een blijvertje is?
Het monteren van de bagagedrager is eenvoudig. Drie schroefjes. Zelfs een handleiding met stappenplan, net IKEA. Het staat uiteindelijk niet eens zo gek. De afwerking is fraai. En het ding geeft wellicht wat extra bescherming van frame en spatbord. We proberen het een tijdje.
13 DEC 2020: EERSTE WEEK (188 KM)
De eerste week zit erop. Ook vandaag heb ik een lange rit gemaakt. Da's wel wat leuker dan dat suffe gedoe in de stad! Het probleem met de remmen is helemaal over. De hele rit niets van gemerkt. Het was in totaal zo'n 53 km. Vertrokken met volle accu, steeds op 30-32 km/u gereden met ondersteuningsniveau 4 (volle bak dus). Bij thuiskomst gaf het accusymbool 4 puntjes aan, da's 4/21*100 = 19%. Of je kijkt in de app want die zegt hetzelfde.
Zo'n blauwe S3 baart wel wat opzien. Of komt dat door die man erop met helm en foute bril?
op weg naar de IJssel
op weg naar de IJssel
bij Olst met pontje over
bij Olst met pontje over
30 km/u
30 km/u
bewijsmateriaal
bewijsmateriaal
Bevindingen na de eerste week:
• Het schakelen gaat best soepel. Ik denk dat de S3 en ik aan elkaar beginnen te wennen. Maar er was deze week ook een firmware-update die iets met de automatische versnelling deed. Dus dat kan het ook zijn.
Tip: bij wegrijden niet te hard op de pedalen gaan, anders voelt het schakelen niet lekker. Alsof je er een doorheen trapt.
• Het bereik bij hoogste ondersteuning (en US-modus!) is naar schatting 60 km, dus conform specs.
• De remschijven schoonmaken en remmen stellen is eenvoudig zelf te doen.
• De fiets (voorvork, stuur) is erg stabiel. Met losse handen rijden gaat bij alle snelheden goed. Ik raad het af bij 32 km/u want dan wordt met losse handen met losse tanden.
• De verlichting is uitstekend. 
• De kick lock weigert soms. Ik kan er nog geen patroon in ontdekken.
• Het zadel is vrij hard. Na 30-40 km wordt het minder prettig. Misschien kwestie van wennen.
• Give me more ringtones! Claxon 'Party' geeft leuke reacties bij het trage volk dat je voorbij suist.
firmware 1.4.5
firmware 1.4.5
Party is fun!
Party is fun!
stats na 1 week
stats na 1 week
12 DEC 2020: REMMEN
De S3 is nu een weekje bij me en ik heb er overwegend woon-werk mee gedaan. Vandaag echter een wat langere rit in het buitengebied (47 km). Toen ik vertrok was de accu 91%. Na zo'n 15 km schatte ik in dat het krap zou worden dus toen teruggeschakeld van ondersteuningsniveau 4 naar 3. De ondersteuning is dan niet over de hele range minder, wat ik zou verwachten, maar de range van ondersteuning is gewoon kleiner. Bij ondersteuningsniveau 3 heb je bij de vierde versnelling geen wind mee. Op spierkracht harder gaan kan nauwelijks. Met die dikke banden heb je teveel rijweerstand.
Maar nu de remmen. Het was vies weer, regenachtig en veel blad en takjes op straat. Wielen en remmen pakken zo natuurlijk veel vuil op. De remmen begonnen te piepen. Niet bij het remmen, maar een soort getsjilp bij elke omwenteling. Soms was het even weg en dan was het er opeens weer. Bij thuiskomst besloot ik de remmen schoon te maken en opnieuw te stellen.
rem voor
rem voor
rem achter
rem achter
Fiets op z'n kop gezet. Remschijven gereinigd met een doekje en wat ontvetter/schoonmaakmiddel (de remschijf met bevochtigde doek vasthouden en het wiel draaien). Dan het stellen: rem iets losschroeven (boven en onder met imbuss no. 5 de schroef een paar slagen naar links), remhandel stevig intrekken (zodat de remblokken goed gecentreerd zitten) en dan, terwijl je de handel ingeknepen houdt, de schroeven weer vastzetten. That's all. VanMoof heeft er natuurlijk een filmpje van (kijken vanaf 1m50s).
Morgen testen.
11 DEC 2020: CHOCOLA!
Da's wel aardig zeg. Opgepakt via social en dan een persoonlijk bericht. En dat suikertabletje... very stylish!
6 DEC 2020: TOCH NAAR DE 32 KM/U
VanMoof heeft met de laatste software-update de US-setting verwijderd. Je kunt hem dus in de app niet meer op ondersteuning tot 32 km/u zetten. Het is echter te omzeilen (iOS):
• VanMoof-app killen
• In telefooninstellingen (Algemeen > Info) regio op Verenigde Staten zetten
• VanMoof-app openen
• Instructie om regio te resetten opvolgen
• Eventueel telefooninstelling weer op Nederland zetten
Het is supergaaf maar wel een beetje gevaarlijk, zeker in de stad. Kan het dus niet aanraden, al is het in het buitengebied best te doen. Ik ga daarbij wel een fietshelm gebruiken. Better safe than sorry.
Mijn bevindingen van het eerste etmaal:
PLUS
• automatische versnelling schakelt vrij soepel
• de motor is uitermate stil (onhoorbaar)
• de verlichting is uitstekend (niet alleen om gezien te worden, ook verlichting van de straat voor je)
• claxon lekker luid
• accuverbruik lijkt erg mee te vallen
• boostknop is voorbij cool
MIN
• de settings in app corresponderen niet altijd met settings in de fiets: uit- en aanzetten van een instelling lijkt goed te helpen
• fiets remt stevig maar de remmen blokkeren vrij snel (dan slip je dus)
• het zadel is vrij hard (misschien een kwestie van wennen)
• met één hand fietsen kan, maar dan moet je erg voorzichtig zijn met de boostknop
• de app houdt je ritten bij maar je ziet geen kaartjes, alleen wat info over afstand en snelheid
• de app laat niet de locatie van je fiets zien, dat kunnen kennelijk alleen de Bike Hunters van VanMoof. Waarom?
De incidenten tot nu toe:
• Twee maal schakelde de versnelling niet meer en bleef de fiets in z'n laagste versnelling. Een reset (knop op het frame 8 seconden ingedrukt houden) loste het gelukkig wel meteen op. Ik heb het idee dat dit probleem optreedt als je te hard op de pedalen gaat, een soort overbelasting dus. Ik ga hier op letten de komende tijd.
• De 'kick lock' weigerde eenmaal. Moest de fiets met de app uit- en aanzetten en toen werkte die weer.
in de fietsstalling
in de fietsstalling
ABUS Combiflex 2503/120
ABUS Combiflex 2503/120
In de fietsstalling. Naast het elektrisch slot van de fiets toch ook maar een ABUS-cijferslot erbij. Tegen omvallen. En op straat als enige ontmoediging tegen dieven die fietsen oppakken en in een busje zetten. Zij weten anders waarschijnlijk niet dat de fiets op slot staat en dat stelen geen zin heeft.
5 DEC 2020: DAAR WORDT AAN DE DEUR GEKLOPT!
Over timing gesproken. Vandaag werd de S3 bezorgd. VanMoof verzond met PostNL At Home. De bezorgdatum stond al een paar dagen op 8/12 maar het werd dus wat eerder.
Tijd voor unboxing, assemblage en eerste rit! 
nu al leuk
nu al leuk
unboxing is Apple-achtig
unboxing is Apple-achtig
erg handig verpakt
erg handig verpakt
Natuurlijk had ik de filmpjes al bekeken en het is waar: de S3 is heel handig verpakt. Met die gele band trek je fiets en al uit de doos. En het berschermingsmateriaal zit met tie-wraps vast die je niet hoeft door te knippen maar gewoon los kunt schuiven. Handig als je de fiets ooit eens moet shippen, dan kan weer beschermd worden zoals hij geleverd is.
Assemblage is eigenlijk maar een paar stappen: stuur rechtzetten, voorwiel erin (incl motor aansluiten), trappers erop. En natuurlijk de bandjes oppompen en het zadel op de juiste hoogte zetten.
Meegeleverd gereedschap. Supergoed gedaan. Die halve ringen rechts zijn vulringen als je je stuur hoger wilt zetten. En die roltong... is om te vieren als je fiets in elkaar gezet is.
voorwiel bevestigen
voorwiel bevestigen
paar simpele handelingen
paar simpele handelingen
et voila, dat begint erop te lijken
et voila, dat begint erop te lijken
De doos dient tevens als standaard tijdens de assemblage zoals je ziet. Mooi bedacht. Wel oppassen want erg stabiel staat het niet. De fiets kletterde al een keertje om tegen die kast. Het voorwiel zet je vast met anti-diefstalmoeren. De 'washers' (klemringetjes) ontbraken bij mij. No big deal, je kunt wel zonder, maar beetje slordig.
Het aansluiten van de motor is simpel, maar het bevestigen van het afdekplaatje aan de binnenzijde van de voorvork is een beetje gepiel. Waarschijnlijk was ik te ongeduldig. Het werd al bijna donker en ik wilde graag al even fietsen. 
De afbeeldingen in de handleiding hadden overigens wel wat groter gemogen.
Het bijleverde pompje is compact en werkt prima. Ik zette de banden op 3.5 bar, maar je kunt ze voor het comfort iets zachter laten. Voor je kunt fietsen moet je de S3 nog even aanmelden in je VanMoof-app. Dat is echt in twee tellen gedaan. Het intypen van het framenummer kun je je besparen door de app de QR-code op de handleiding te laten scannen. Ik kreeg een firmware-melding en die update heb ik ook meteen maar gedaan. Dat was met 5 minuten gebeurd.
De eerste rit verliep prima. Het valt me op dat de S3 erg soepel schakelt, een groot verschil met de demo op 10 oktober bij VanMoof in Amsterdam (nieuwere firmware?). En wow, die brede banden zijn lekker zeg! Kan niet wachten tot er wat meer kilometers gemaakt kunnen worden.
Helaas heeft VanMoof sinds medio november de ondersteuning afgetopt op 25 km/u. Je kunt de app niet meer op US-mode zetten zodat je tot 32 km/u kunt. Hopelijk gaat de Nederlandse wetgeving veranderen zodat je, bijvoorbeeld met helm, wel tot hogere snelheden mag. 
Eerste indruk over levering, assemblage, configuratie, proefrit: heel positief!
24 OKT 2020: TOCH OOK EVEN DE ORBEA PROBEREN
De enthousiaste eigenaren van Wielerhuis Marel hebben nauwelijks fietsen op voorraad. Gezien de lange levertijden (corona!) is dat gewoonweg niet te doen. Toen ik een paar weken geleden vroeg of ik een Orbea Carpe 10 kon proberen zeiden ze hun best te doen om een klant bereid te vinden z'n fiets hiervoor even ter beschikking te stellen. Enkele weken later bestelde ik de S3 en raakte dit voor mij op de achtergrond. Vorig week appte eigenaar Jelle me dat ik kon langskomen voor een proefrit. Naaldwijk is niet naast de deur maar ik kon het met iets combineren. En ik was toch wel nieuwsgierig. 
Wat me meteen opviel is hoe licht deze fiets is. Ik reed een stukje buiten het dorp en het reed meteen fantastisch. Licht, wendbaar en je hebt het idee dat alle energie die je inzet ten goede komt aan de voortgang. Het directe contact met de weg is heel prettig. Standaard geleverde banden niet te dik niet te dun, precies goed. Jelle vertelde me dat ze de Carpe ook wel eens leveren met veel smallere banden. 'Het is een racefiets onder de stadsfietsen', zegt 'ie. En zo voelde het ook. De fiets kost bij Marel overigens nog geen 1.000 euro, inclusief eerste servicebeurt. Tempting... 
18 OKT 2020: HENK ARMSTRONG
Vijdag hoorde ik op NPO Radio 1 de radiocolumn van Kees van Amstel. Die ging over e-bikes en ook over VanMoof. OMG, straks ben ik zo'n Henk Armstrong.
“Als je op je E-bike rijdt tussen mensen die wel spierkracht gebruiken, doe dan normaal," vertelt Kees van Amstel. "Henk van afdeling inkoop, je bent niet Tom Dumoulin of Mathieu van der Poel. Je bent Henk Armstrong, je fietst op doping."
16 OKT 2020: ALTERNATIEVEN
De Cowboy 3 is naar mijn idee een serieus alternatief voor de VanMoof S3. De grootste verschillen zijn de riemaandrijving (in plaats van ketting) en de afneembare batterij. Dat laatste vind ik er niet zo mooi uitzien maar het is wel handig. De Cowboy 3 is wat duurder dan de S3: 2.379 (prijs incl spatborden) versus 1.998 euro. En de fabrikant zit in België, wat me toch wat minder fijn lijkt als je een probleem hebt. Een keer naar Amsterdam moeten gaat nog wel, maar naar België, nee. 
En op Twitter wees iemand me op de Angell. Die kun je pre-orderen en komt volgens de website begin 2021. De fiets heeft een display voor de belangrijkste functies. Het geheel ziet er erg aantrekkelijk uit. Hij is wel prijzig (2.690 euro bij voorinschrijving). Urban e-bikes zijn kennelijk in de mode want het lijkt toch ook weer erg op VanMoof. Angell komt uit Frankrijk. Ik associeer de fiets dus met luxe en comfort maar ook met rammeltjes en losse schroefjes. Sorry for that. 
Cowboy 3 (BE)
Cowboy 3 (BE)
Angell (FR)
Angell (FR)
15 OKT 2020: PEACE OF MIND
Ik bestelde mijn VanMoof S3 zonder extra opties. Geen anti-diefstal en geen onderhoud. Als je alles aanklikt wordt je fiets toch al gauw 25-30% duurder. Bovendien, de Peace of Mind Maintenance klinkt als garantie-uitbreiding en dus naaierij. Ik doe ook nooit Apple Care en dat heeft me over de jaren heen flink wat geld bespaard. Maar ja, je wil ook niet dat je bij een probleempje te horen krijgt 'Ja meneer, als u Peace of Mind had gehad dan hadden we u geholpen'. Dus nog maar even opgezocht in de FAQ van VanMoof:
Is the Peace of Mind Maintenance package an extended warranty? What’s the difference?
No, it’s not. Your bike has a three-year warranty against defects in materials and manufacturing. This does not cover day-to-day wear and tear. The Peace of Mind Maintenance package covers everything linked to the regular use and maintenance of your bike, including any labor and part costs for repairs.
Je kunt PoM alleen bij aanschaf van de fiets afsluiten. Daarna kan dat alleen voordat je fiets geleverd is (met een speciale link). Heb je de fiets eenmaal in je bezit en wil je het alsnog, jammer dan. 
PoM kost 290 euro en geldt voor drie jaar. Ik besloot het toe te voegen. Gewoon, voor de ... peace of mind.
12 OKT 2020: VANMOOF IN HET NIEUWS
Vandaag las ik over de enorme groei van VanMoof. Ze bestaan (nog maar) 11 jaar. Zo hard groeien brengt vast problemen met zich mee. Ik ben blij te lezen dat erkend wordt er wat aan de klantenservice gedaan moet worden. Die blijft namelijk achter bij de verkoop. Op diverse fora lees je dat ook veel. Lang in wacht staan, je kapotte fiets wekenlang moeten missen. Ik hoop dat dit snel opgelost wordt want ik zal vast wel eens van de service gebruik moeten maken.
Interessanter is een andere publicatie vandaag. VanMoof vertelt iets over hun plannen om het (preventief) onderhoud beter te organiseren. Deze passage viel me op:
'Wij hebben daarom speciaal voor onze klanten een systeem ontwikkeld waarmee onderhoud aan je fiets vanaf nu wel heel makkelijk wordt. Op basis van de rijgegevens van je fiets nodigen wij je regelmatig uit voor een controle. Onze Bike Doctors kunnen er dan voor zorgen dat eventuele slijtage periodiek wordt geëvalueerd, zodat we je zo lang mogelijk op de weg houden. Onze mobiele Bike Doctors kunnen de elektronische onderdelen van de fiets ter plaatse nakijken en vervangen, zodat je je fiets niet meer hoeft op te sturen of hoeft te wachten op een reparatie.'
Op diverse fora las ik al dat VanMoof nu vaak al onderdelen opstuurt met een instructie zodat de fietseigenaar zelf het probleem kan verhelpen. Kortom, het is volop in beweging.
10 OKT 2020: TOCH EEN PROEFRIT
Ga ik naar een museum in Amsterdam, blijk ik vlakbij de VanMoof Store te zijn. Nee, het was geen opzet. Maar onder met mom van we zijn er nou toch natuurlijk wel even gaan kijken. De winkel doet denken aan een Apple Store en dat is precies wat ze willen, 
In de winkel staan verschillende X3's en S3's, vooral bedoeld voor proefrijden. Voordat we het vragen wordt het al aangeboden. Na een korte uitleg over de ondersteuning, de boostknop, de digitale bel, het display wordt het zadel op de juiste hoogte gezet. En voor we het weten zoeven we door het Oosterpark.
De fiets is in werkelijkheid echt supermooi. Prachtig afgewerkt. Hij is licht, wendbaar. Het zadel zit lekker, voor zover je dat met zo'n korte rit kunt beoordelen. De brede banden geven meteen comfort en helpen voor het stoere imago. Het valt me op dat de banden vrij zacht zijn. Da's niet mijn ding. Ik verdenk VanMoof ervan zo te verhullen dat de fiets nogal stijf is. Hij heeft namelijk geen vering in voorvork en in het zadel. Niet iedereen vindt het directe contact met de weg prettig. Die banden hebben trouwens geen reflecterende streep. Da's raar want dat is verplicht. VanMoof levert cheapo oranje reflectortjes mee die je tussen de spaken kunt steken. Slecht verhaal.
Het schakelen gaat automatisch en lijkt me wel dat versnelling en ik aan elkaar gaan wennen. In de app kun je dat nog finetunen. Het schakelen gaat soms hoor- en voelbaar en dat is normaal. Hierover vind je echter veel discussie op fora. Ik denk dat je gewoon eerlijk moet zeggen dat het een minpuntje is. Beperking van de techniek.
Trouwens, tijdens mijn proefrit hield mijn S3 ermee op. Dat wil zeggen: de versnelling bleef in z'n 1 staan en no way dat 'ie nog wilde opschakelen. De boostknop werkte nog wel maar leuk fietsen was er niet meer bij. M'n dochter zoefde lekker door, maar ik wilde terug. De medewerker schrok een beetje en reed zelf een rondje om te constateren dat er inderdaad toch iets mis was. Een reset verhielp het probleem niet.
Ik hoop niet dat mij dit gaat overkomen. 's Avonds struin ik weer fora af en bekruipt me wel het gevoel dat de innovatieve automatische versnelling een sterk marketingding is maar technisch niet het sterkste punt. Toch blijven de verkoopcijfers maar stijgen. En de officiële reviews zijn over het algemeen erg positief.
8 OKT 2020: YOUR VANMOOF ORDER IS CONFIRMED!
De knoop doorgehakt. Een S3 besteld. Hier ging wel wat aan vooraf. Ik zou never nooit een e-bike. Een e-bike is voor mensen die niet kunnen of willen fietsen. En ze zijn LELIJK. De zicht- en hoorbare motor en vooral die broodtrommel op de bagagedrager. Dat laatste kun je camoufleren met fietstassen maar daar wordt het niet beter van. 
Fietsen is voor mij niet alleen verplaatsen van A naar B maar ook een lichte workout. Bewegen is gezond, dat verhaal. En een e-bike zorgt goed voor het noodzakelijke verplaatsen maar doet toch wat af aan dat tweede.
Ik heb een Koga stadsfiets die op zich prima is. Oerdegelijk, 7 versnellingen, automatische verlichting. Het frame is wat te klein (54 cm) gezien m'n lengte (1.87 m). Daarnaast heb ik een Cannondale Super Pro Duur Extra Max of zoiets voor het wielrennen. Die heb ik te leen. Ik ben net begonnen met wielrennen en weet nog niet of het een blijvertje is. So far heb ik er erg veel plezier in.
Ik wil mijn Koga vervangen. Ik had geen verstand van fietsen en er ging een wereld voor me open toen ik zag wat er allemaal te koop is. Wat moet je kiezen? Stadsfiets, tourfiets, trekkingbike, mountainbike, gravelbike, racefiets? Liefst zou ik een fiets willen die alles kan. Dat kan natuurlijk niet.
Hier en daar heb ik testritjes gedaan. Dat schoot alle kanten op. Koga, Santos, Gudereit. Stadsfietsen, tourfietsen, trekkingbikes. En het hele internet uitgelezen. Conclusies: 1) het moet een fiets zijn die geschikt is voor de stad en voor woon-werk, 2) je moet er ook wat buitenaf mee kunnen maar echt off-road hoeft niet, 3) moet er sportief uitzien, 4) ik wil me verbonden voelen met het merk.
Lang verhaal kort. Ik stuitte op VanMoof maar zag dat ze helaas alleen nog e-bikes maken. Verder voldoen hun fietsen aan mijn wensenlijstje. De nieuwe e-bike hebben een hoog gadgetgehalte en daar ben ik wel gevoelig voor. Een app, gps-tracking, automatische versnelling. En het is een Nederlands bedrijf. Ik ging overstag. Na een paar dagen mooie demofilmpjes kijken bestelde ik de S3. Zonder er ooit op gereden te hebben.
Shit, toch een e-bike.
Besteld: VanMoof S3, de lichte (blauwe) variant. Bedrag is aanbetaling 99 euro plus de (optionele) bagagedrager en verzendkosten. Het totaalbedrag wordt uiteindelijk 2.082 euro. Benieuwd of de leverdatum een beetje zal kloppen.
Een greep uit de fietsen waar ik eerder naar gekeken heb. Links de Orbea Carpe 10. Spaans merk, bekend van racefietsen en moutainbikes. Complete fiets voor nog geen 1.000 euro. Er zijn enkele leveranciers in Nederland. In het midden de Gudereit SX-R 4.0. Dit was een tweedehands fiets. De eigenaar is er erg zuinig op geweest. Kostte nieuw 2.900 euro en werd aangeboden voor 1.750 euro. Rohloff-naaf, riem, hydraulische velgremmen. Proefrit gedaan. Geweldige fiets, maar toch twijfels. Iets te zwaar of te log. En is het merk echt zo goed als sommigen zeggen? Ik weet het niet. Rechts de Santos Travelmaster 2.8. By far de beste/degelijkste in het rijtje, het is eigenlijk geen vergelijk met die andere. Probleem: budget laat dat niet toe. Je ziet dat mijn oriëntatie alle kanten op ging. Als het maar geen e-bike is.
Back to Top